Вчені зруйнували міф про «правило 5 секунд»

Усім відома фраза: «Швидко підняте впавшим не рахується», стосовно їжі, може загрожувати здоров’ю людини.

До такого висновку дійшли вчені з Ратгерського університету США, передає Громадське.

Дослідники вирішили розібратись у цьому правилі з наукової точки зору.

Вони взяли 4 різні продукти (кавун, хліб, хліб з маслом, липку цукерку) і по черзі кинули їх на 4 поверхні: килим, керамічну плитку, дерев’яне керамічне покриття. Тривалість контакту харчового продукту із забрудненою поверхнею в одних випадках не перевищувала і секунди, в інших — могла доходити до 5 хвилин.

Всього вчені реалізували 128 сценаріїв, кожен по 20 разів. Деякі бактерії з’являються на їжі вже у першу секунду після падіння.

Бактерії встигають потрапляти на їжу протягом перших п’яти секунд після того, як вона впала на підлогу. Фінальний аналіз продуктів визначив, що кількість бактерій, які опинилися на об’єктах, змінюється не лише від часу, а й від характеру поверхні та вологості. Адже більш волога їжа потрапила у зону ризику зараження, тому що воно відбувається миттєво.

Related Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *